Kai Holsts mystiska död
– Historien om en norsk motståndsman i Oslo och i Stockholm
   
 
Författare:Elgemyr Göran
Titel:Kai Holsts mystiska död – Historien om en norsk motståndsman i Oslo och i Stockholm
Utgivningsår:2015
Omfång:192 sid.
Förlag:Jure
ISBN:9789172236158
Produkttyp:Inbunden
Ämnesord:Kriminologi , Rättshistoria , Biografier och memoarer

Pris: 182 SEK exkl. moms
Den norske motståndsmannen Kai Holst hittades sommaren 1945 död på ett vindsplan på Gärdet i Stockholm. Med ett kulhål i tinningen och en pistol i höger hand. Självmord eller avrättning? Rykten surrade. Polisutredningen var bristfällig och norska legationen låg lågt. Inriktningen var i båda fallen självmord. Enskilda motståndsmän tvivlade och ville efterforska. Det kunde kosta dem livet fick de veta.

Officiellt hette det att Holst dog av överansträngning. Locket lades på i Norge. Han fördes till glömskan och blev fråntagen sin historia. Det skulle dröja nästan 50 år innan gamla motståndsmän öppet vågade säga att de aldrig trott på självmord.

I bakgrunden finns hemliga aktiviteter på högt plan i svenska, norska och amerikanska kretsar i Stockholm. Tyska underrättelsemän i Norge fördes via Sverige till amerikanska zonen i Tyskland. Hur mycket visste Holst? Kostade det honom livet?

I boken skildras också Kai Holsts farofyllda motståndsarbete i Oslo och hans illegala aktiviteter i Stockholm, där han också arbetade för det brittiska Secret Intelligence Service.

Göran Elgemyr (f. 1939) har sedan 1970-talet varit verksam vid Sveriges Radio som producent. Ett av hans intresseområden har varit Norge under andra världskriget. Hans radioprogram om Kai Holst 1992 gjorde att dödsfallet började diskuteras i Norge. Elgemyr utnämndes 2015 till filosofie hedersdoktor vid Stockholms Universitet.
 
  © 2017 Jure AB