Carl Malmsten av Blomquist Lena - 9789172232303 - Jure bokhandel

 

 
 
Carl Malmsten
– känd och okänd
   
 
Författare:Blomquist Lena
Titel:Carl Malmsten – känd och okänd
Utgivningsår:2012
Omfång:403 sid.
Förlag:Jure
ISBN:9789172232303
Produkttyp:Inbunden
Ämnesord:Biografier och memoarer , Övrigt

Pris: 350 SEK exkl. moms

 

SMAKPROV ur boken

Carl Malmsten (1888–1972) var överklassynglingen som fann sin plats i livet vid en snickarbänk. Han var en sammansatt människa: disciplinerad och passionerad, drömmare och entreprenör. Hans livsverk omfattar nära sextio intensiva år. Arvet efter honom är en nationell skatt.
Carl Malmsten skapade en rad möbelklassiker och han hade prestigefyllda inredningsuppdrag: Stockholms stadshus, Ulriksdals slott, Svenska Institutet i Rom och lyxhotellet Waldorf Astoria i New York, för att nämna några. Läsaren får i text och bild följa hur Malmstens möbelstil utvecklades mot ett eget formspråk och här presenteras mycket tidiga, hittills okända möbler. Boken är rikt illustrerad med foton, teckningar, skisser och ritningar.

Carl Malmsten var en inspirerande lärare vid sina slöjdkurser runtom i landet och i de skolor som han grundade, Verkstadsskolan i Stockholm och Capellagården på Öland.

Många röster kommer till tals i boken: Möbelprofessorn Johan Knutsson skriver om Malmstens möbler och pedagogikdocenten Agnes Nobel om hans skolfilosofi. Kåsören Stefan Andhé skildrar Malmstens möbelmagi. Medarbetare i Carl Malmsten AB, lärare och elever vid Malmstens skolor, sonen Egil och barnbarnet Bodil Malmsten delar med sig av sina minnen och låter oss komma nära människan, möbelskaparen och läraren Carl Malmsten.

Som styrelseordförande i Stiftelsen Siv och Carl Malmstens Minne har Lena Blomquist tagit initiativ till denna bok. Genom nyupptäckta dokument och fördjupat studium av äldre källor visar hon fram nya sidor av Carl Malmsten. Resultatet har blivit en underhållande bok om en fascinerande personlighet, hans möbler och skolor.
 
  © 2017 Jure AB