|
SLUT på förlag | Försäkringsbranschen går inte oberörd ur livbolagskrisen. Nya rutiner, lagar och uppförandekoder är på väg. I bästa fall kan detta leda till att svenskt näringsliv, finansmarknaden och försäkringsbranschen går stärkta ur krisen. Men regler räcker inte för att bryta beteenden. Det krävs öppenhet och debatt för att stärka förtroendet för branschen. För att bidra till den nödvändiga samhällsdebatten ger Finansinspektionen ut boken Livbolagskrisen.
Medverkande:
Generaldirektör Ingrid Bonde om en aggressiv säljkultur, otydlig information och mystifiering av livbolagsbranschen och dess produkter.
Generaldirektör Claes Norgren (FI-chef åren 1992-2003) om svensk konsumentpolitik på det finansiella området som en utpräglad snackpolitik.
Koncernchef Björn Wahlroos om att kringgåendet av vinstutdelningsförbudet verkar vara något av en offentlig hemlighet i den svenska finansmarknaden.
Chefredaktör Anders Andersson om när aktieägarvärde blev viktigare än kundvärde och när direktörerna mer tänkte på sina egna pengar än på kundernas.
Lars-Eric Petersson, f.d. VD Skandia AB, om uppvaknande, en rannsakan och en intensiv jakt på syndabockar – allt i skenet av den djupa börsnedgången.
Riksdagsledamoten docent Anne-Marie Pålsson om otidsenliga lagar, styrelsernas kraftlöshet och medias dömande roll.
KO Karin Lindell om kravet på en oberoende granskningskommission.
VD Tore Andersson om att den traditionella livförsäkringen tagit för mycket stryk.
Docent Tomas Brytting om förtroendekris och försoning.
Howard Davies, f.d. chef för brittiska FI, om försäkringsbolagens felaktiga strategier och brister i det engelska regelverket.
Katja Elväng, f.d. styrelseledamot i Skandia Liv, om ett turbulent uppdrag.
Olle Rossander är bokens redaktör. | |
|