Konstitutionell rätt
� in nuce
   
 
Författare:Zetterström Stefan
Titel:Konstitutionell rätt � in nuce
Utgivningsår:2011
Omfång:144 sid.
Förlag:Liber
ISBN:9789147097395
Ämnesord:Offentlig rätt

Pris: 232 SEK exkl. moms

 

Den konstitutionella rätten berör områden som vårt statsskick och de offentliga aktörerna; i huvudsak riksdagen, regeringen, förvaltningsmyndigheterna, kommunerna och domstolarna. Bokens innehåll är något snävare än statsrätt i allmänhet och berör i huvudsak reglerna i regeringsformen (RF).

Konstitutionell rätt in nuce tar upp frågor om funktionsfördelningen mellan de olika aktörerna, regler om val, normgivningsmakten, finansmakten och den konstitutionella kontrollen av olika offentliga aktörer samt dessutom reglerna om mänskliga fri- och rättigheter.

Bokens innehåll presenteras på ett överskådligt och lättillgängligt sätt. Läsaren orienteras genom RF:s regelsystem med textinnehåll och exempel varvat med illustrationer i form av figurer, flödesscheman och sammanfattande rutor. Vi kan på ett förenklat sätt bl.a. följa tillkomsten av en lag, från ax till limpa. Konstitutionell rätt kan användas som lärobok inom juristutbildningen, men också inom andra utbildningar/kurser som behandlar konstitutionell rätt.
 
  © 2017 Jure AB