Domännamnstvister
� Alternativ tvistelösning och grunderna för domännamnssystemet
   
 
Författare:Edvardsson Tobias
Titel:Domännamnstvister � Alternativ tvistelösning och grunderna för domännamnssystemet
Utgivningsår:2015
Omfång:352 sid.
Förlag:Norstedts Juridik
ISBN:9789139017981
Ämnesord:IT-rätt , Processrätt

Pris: 721 SEK exkl. moms

 

Domännamn representerar stora värden för företag och organisationer. Värden som inte endast uttrycks i strikta monetära värden utan också som adresser och kännetecken; en central del av deras ”brand”. Men vad skall ett företag eller organisation göra om en domännamnsinnehavare gör intrång i deras rätt och motsatt, vad skall en domännamnsinnehavare göra om deras berättigade intresse av domännamn hotas?

Denna bok presenterar domännamnssystemet och ger en handledning i alternativ tvistelösning avseende domännamn. Boken går igenom de materiella och processuella reglerna för ICANN UDRP, IIS ATF och EURid ADR. De generiska domänadresserna såsom .com och .org, samt nationella såsom .se och .eu förklaras.

Inledningsvis presenteras översiktligt DARPA, IANA och ICANN, de tekniska funktionerna i DNS, samt kommersialiseringen av domännamn. Vidare ges en allmän beskrivning av de vanliga legala frågeställningarna såsom domännamn i relation till immaterialrätt, yttrandefrihet och sakrätt. Aktuella frågor såsom The Pirate Bay illustrerar frågeställningarna.

Boken vänder sig främst till praktiskt verksamma jurister och domännamnsansvariga, och är tänkt att användas både som uppslagsverk och handbok avseende domännamnsjuridiken.
 
  © 2017 Jure AB