Bjugnformeln
� Historien om jakten på Ulf Hammern
   
 
Författare:Kringstad Hans
Titel:Bjugnformeln � Historien om jakten på Ulf Hammern
Utgivningsår:2005
Omfång:307 sid.
Förlag:Lindeberg & Östling Förlag
ISBN:9197553301
Ämnesord:Kriminologi

Pris: 174 SEK exkl. moms

 

Allt fler barn kom med illavarslande antydningar om sexuella övergrepp på daghemmet i Botngård. Lokalpolischef Arne With ledde utredningen av det misstänkta blottningsfallet. Några månader senare befann han sig i häktet i källaren under poliskammaren i Trondheim - gripen som misstänkt i sitt eget fall. Bilderna från firandet av den 17 maj bidrog till att föra honom därhän.

Till sist hade 30 personer från Bjugn utpekats som förövare av sexuella övergrepp. 33 barn fick som våldsoffer ersättning från norska staten.

Blev då barnen sexuellt utnyttjade? Kan vi lita på omdömet hos läkare, psykologer, domare och polisutredare när misstanke uppstår om att små barn har skändats? Eller var Bjugn-fallet endast en storm i människors sinne?

För att förstå måste man känna till hela händelseförloppet. Hans Kringstads bok tar dig med hem till förtvivlade föräldrar, ner i cellen i källaren till polischef With och in på mottagningarna där nitiska psykologer lockade ur Bjugn-barnen fler och fler groteska historier.

Du får komma in i utredarnas konferensrum den där kvällen när polisen förlorade greppet. Du kan läsa om den sekretessbelagda diskussionen innan juryn i Frostatings domstol frikände den ende åtalade - Ulf Hammern.

Boken berättar även historien om när Hammern i all hemlighet besökte ett laboratorium och lät testa sig i lögndetektor. Bjugnformeln är den första samlade framställningen av det drama som ledde till den kanske allra största gåtan i norsk kriminalhistoria.

Hans Kringstad (f. 1959) har varit journalist sedan 1979, de senaste tjugo åren på Verdens Gangs Trondheimsredaktion. Han hade huvudansvaret för tidningens bevakning av Bjugnmålet ända från starten 1992.
 
  © 2017 Jure AB