Kål hos Pelle
– Kocken Pelle Danielssons mest älskade kålrecept
   
 
Författare:Danielsson Pelle
Titel:Kål hos Pelle – Kocken Pelle Danielssons mest älskade kålrecept
Utgivningsår:2012
Omfång:140 sid.
Förlag:Jure
ISBN:9789172234864
Produkttyp:Inbunden
Ämnesord:Övrigt

Pris: 154 SEK exkl. moms
SMAKPROV ur boken

En hyllning till kålen – helt enkelt

Med kärlek på tallriken och ro för själen har jag byggt restaurang Hos Pelle. Här lagar vi mästerlig husmanskost och till rimliga priser. Råvarorna – om möjligt alltid lokala – är kökets ständiga inspirationskälla. Familjekänslan, omsorgen och absolut trohet till den enkla och naturliga maten sitter i väggarna och får våra gäster att trivas och återvända.

Utan kål i alla de former, hade jag inte kunnat leva upp till mina visioner och passioner. Ingen annan grönsak är lika enkel, naturlig och prisvärd året om. Ingen annan råvara kan på samma sätt varieras och inspirera till lekfullhet i köket, skapa sådan hemkänsla och göra så många gäster lyriskt mätta och belåtna.

Vår buljongkokta spetskål är bara ett exempel på kålklassiker i vårt kök. Choucroute en annan. Liksom rotmos med rimmad fläsklägg på lunchen, kålkrossen till den långstekta fläskkarrén, den aniskryddade grönkålssoppan i vintertid…

Min kålpassion började med SkansenBuffén i tidigt 80-tal. En kollega på en av stadens finkrogar, där jag var ung kock, värvade mig för att laga husmanskost som i portioner kördes ut runt om i stan, varje dag i veckan. Jäklar va rotmos jag gjorde och så mycket vitkål jag stuvade… För billigt och rejält skulle det vara. Snart gjorde vi också tillsammans SkansenBuffén till en populär lunchkrog – med ännu mer kål. Jag rullade kåldolmar i takt med en högst glädjande efterfrågan från byggubbar i Haga och fina herrar från Linné. Min kollega valde att lämna krogen. Jag blev kvar och Skansen-Buffén blev Hos Pelle.

På den vägen är det. Jag har blivit en etablerad göteborgskrögare. Hos Pelle ett vattenhål för många – affärsfolk som representerar, stammisar som vill känna sig som hemma och unga prisbelönta kockar som inte orkar med mer finmat.

Min förhoppning med denna första Hos Pelle kokbok är inte att bli en stor kokboksförfattare. Jag vill helt enkelt bara dela med mig av min kärlek till kålen, så att den får mer plats i det svenska köket – och i ännu många fler hjärtan.

Pelle Danielsson
Hos PelleInnehåll:

En hyllning till kålen – helt enkelt
Kålen växer och frodas Hos Pelle
Kål är ingen konst
Spetskål
Kålrabbi
Majrova
Vitkål
Grön/svartkål
Broccoli
Blomkål
Brysselkål
Savoykål
Kålrot
Rödkål
Salladskål
Paksoy
Fänkål
Register
 
  © 2017 Jure AB