IKEA - på väg mot framtiden
   
 
Författare:Björk Stellan , Dahlgren Lennart , von Schulzenheim Carl
Titel:IKEA - på väg mot framtiden
Utgivningsår:2013
Omfång:245 sid.
Förlag:Norstedts
ISBN:9789113046693
Produkttyp:Inbunden
Ämnesord:Organisation och ledarskap , Biografier och memoarer

Pris: 193 SEK exkl. moms
Succéföretaget Ikea beundras över hela världen. Med all rätt. Men bolaget har också över åren utsatts för kritik, för fiffiga upplägg med förankring i skatteparadis och med en hemlig ägarstiftelse i ökända Liechtenstein. Denna bok kastar nytt ljus över Kampradsfärens komplicerade struktur.

Varumärket Ikea spelar en nyckelroll och är basen i det omskrivna franchiseupplägget varigenom man sparat många miljarder i skatt. Ingvar Kamprad har sagt att han i början av 1980-talet "gav bort" Ikea till en stiftelse i Holland. Men han har inte berättat att varumärket inte följde med gåvan.

Familjen Kamprad är mycket hemlighetsfull om vad som under åren hänt med varumärket och hur det ägts. I boken avslöjas att familjen varit ägare till rättigheter som gjort att den kunnat tillgodoräkna sig mångmiljardbelopp, vilket avviker från den bild Kamprad förmedlat. Olika meningar i Kampradfamiljen om vilka som i slutändan skulle få det enorma kapitalet ledde till en djupgående och långvarig konlikt mellan far och söner.

Men boken handlar om mycket mer - om sönerna och om den komplicerade successionsprocessen, om affärer och nya marknader, om hur det gick till att bygga upp jätteföretaget Ikea, om framtidsmöjligheterna och riskerna och presenterar en ingående beskrivning av fenomenet Ingvar Kamprad.
 
  © 2017 Jure AB