Ägarstyrning
– Om corporate Governance från Wallenbergsfär till offentlig sektor
   
 
Författare:Carlsson Rolf H. , Hallberg Magnus
Titel:Ägarstyrning – Om corporate Governance från Wallenbergsfär till offentlig sektor
Utgivningsår:1997
Omfång:320 sid.
Förlag:Ekerlids
ISBN:9188594734
Produkttyp:Inbunden
Ämnesord:Associationsrätt och värdepappersrätt

Pris: 238 SEK exkl. moms
Ägarstyrning, eller Coporate Governance, är ett av dagens heta ämnen i diskussionen om effektivt ledarskap. Författarna berättar i boken hur Corporate Governance utvecklats i USA och sedan fått en internationell spridning. De anser att ägarstyrning är ett nödvändigt instrument för att möta det stora tillväxt- och förnyelsekrav som globaliseringen ställer på svensk ekonomi.

Ägarstyrning är ett effektivt hjälpmedel för att åstadkomma lönsamhet och förnyelse också i det enskilda bolaget. Författarna ger i boken rekommendationer till hur ägandefunktionen i företagen och hela den svenska riskkapitalbranschen kan proffessionaliseras. Internationella erfarenheter av Corporate Governance redovisas, bl.a. från flera amerikanska företag. Författarna beskriver också ingående hur ägandet utövas inom Wallenbergsfären. Telia och Procordia framhålls som exempel där staten utövat ett framsynt ägande. Andra exempel på omvandlingen inom den offentliga sektorn presenteras också, t.ex. från S:t Görans sjukhus i Stockholm och rikskapitalbolaget Bure, som har en stor andel vårdföretag i sin aktieportfölj.

Författarna visar i boken hur den svenska samhällsekonomin kan göra miljardstora vinster genom att de offentliga servicemonopolen avskaffas, och hur den tillväxtpotential som finns i den offentliga sektorns kompetenser skulle kunna utnyttjas om ägandet av dessa konkurrensutsätts och professionaliseras.
 
  © 2017 Jure AB