Storföretagens svarta bok
   
 
Författare:Werner Klaus , Weiss Hans
Titel:Storföretagens svarta bok
Utgivningsår:2005
Omfång:367 sid.
Förlag:Ordfront
ISBN:917037094X
Produkttyp:Inbunden
Ämnesord:Ekonomi

Pris: 217 SEK exkl. moms
Adidas, McDonald’s, Siemens, Mitsubishi, Gap och Monsanto är några av de företag som granskas i Storföretagens svarta bok. De är alla företag med starkt varumärke och höga vinster, men dessa vinster kommer ofta till stånd genom tvivelaktiga samarbetspartners och lönedumpning, barnarbete, krig och miljöförstöring i tredje världen.

I ett reportage berättar Klaus Werner hur utvinningen av det sällsynta grundämnet tantal göder krigsherrar i östra Kongo. En tantallegering ingår i så gott som alla mobiltelefoner och är därmed extremt eftersökt av företag i väst.

Förfalskade testresultat och nedtystade biverkningar finner Hans Weiss inom läkemedelsindustrin. Han hittar ett sjukhus i Ungern som mot löfte om hög ersättning går med på att bedriva oetiska och förbjudna experiment med antidepressiva läkemedel på sina patienter.

En viktig del av boken utgörs av över 50 fylliga företagsporträtt med bland annat kritik och tips om protestmöjligheter, inklusive mängder av hänvisningar till information på Internet. I den svenska utgåvan granskas även ABB, AstraZeneca, Ikea, Sandvik, Sony Ericsson och Statoil.

Författarnas mål är inte att vi skall sluta konsumera utan att vi ska ges en ärlig chans att kunna konsumera utan att förstöra människorna och naturen omkring oss.
 
  © 2017 Jure AB