Att förstå ekonomi i förändring
   
 
Författare:North Douglass C.
Titel:Att förstå ekonomi i förändring
Utgivningsår:2006
Omfång:276 sid.
Förlag:SNS
ISBN:9185355372
Ämnesord:Ekonomi

Pris: 248 SEK exkl. moms
I den här boken ger nobelpristagaren Douglass North sig i kast med att förklara hur ekonomier förändras. Han menar att ekonomisk förändrig i hög grad beror på anpassningsbar effektivitet, det vill säga ett samhälles förmåga att skapa institutioner som är produktiva, stabila, rättvisa och allmänt accepterade. Och, kanske viktigast av allt, tillräckligt flexibla för att för att kunna förändras som svar på en politisk åtgärd.

Till sina tidigare banbrytande teorier om institutionernas betydelse för människors ekonomiska beteende, fogar han nu ny psykologisk forskning om avsiktlighet och social inlärning. I dessa begrepp, menar författaren, ligger förklaringen till hur ekonomiska regler och förändringar växer fram.

Boken redogör inte bara för institutionella förändringar i det förflutna, utan beskriver förutsättningarna för förändringar av ekonomier i dag.

Douglass C. North är professor i ekonomi och Spencer T. Olin Professor i Konst och vetenskap vid Washington University i St. Louis, och Bartlett Burnap Senior Fellow vid Hoover Institution. Han fick nobelpriset i ekonomi år 1993 och har skrivit Structure and Change in Economic History, Institutionerna, tillväxten och välståndet samt författat, medförfattat eller redigerat ytterligare sju böcker.
 
  © 2017 Jure AB