ESO 2023:6 Fritt valt arbete? En ESO-rapport om könssegregering i utbildning och yrke av Halldén Karin , Stenberg Anders - 9789152506134 - Jure bokhandel

 

 
 
ESO 2023:6 Fritt valt arbete? En ESO-rapport om könssegregering i utbildning och yrke
   
 
Författare:Halldén Karin , Stenberg Anders
Titel:ESO 2023:6 Fritt valt arbete? En ESO-rapport om könssegregering i utbildning och yrke
Utgivningsår:2023
Omfång:185 sid.
Förlag:Regeringskansliet
ISBN:9789152506134
Typ av verk:Statlig utredning
Serie:ESO-rapport nr. 2023:6
Ämnesord:Ekonomi

Pris: 258 SEK exkl. moms

 

En central ambition i svensk jämställdhetspolitik har länge varit att åstadkomma en jämnare könssammansättning inom utbildningssystemet och i arbetslivet. Motiven har varit flera. Det finns ett egenvärde i att individen ser sig fri att välja utbildning och yrke utan att känna sig begränsad som man eller kvinna. Det är också en fördel ur ett arbetsmarknadsperspektiv att inte rekryteringsbasen till olika yrken inskränker sig till det ena eller andra könet. I den här rapporten till ESO undersöker Karin Halldén och Anders Stenberg hur könssegregeringen i utbildning och arbetsliv har utvecklats i Sverige under de senaste 50 åren. Författarna belyser utvecklingen inom olika utbildningsinriktningar på gymnasiet och i högskolan, samt inom olika yrken, och ger en bild av de olika insatser som har genomförts för att nå en jämnare könssammansättning. Rapporten visar att könssegregeringen såväl i gymnasiet och högskolan som på arbetsmarknaden har minskat. Tydligt är att andelen kvinnor har ökat inom mansdominerade utbildningar och yrken, men att andelen män inte har ökat i motsvarande utsträckning inom traditionellt kvinnodominerade områden under den studerade perioden. En slutsats i rapporten är att det kan behövas olika typer av åtgärder för att locka män till kvinnodominerade områden och vice versa, samt att därefter kunna få dem att stanna kvar i yrket.

Karin Halldén är docent i sociologi vid Institutet för social forskning (SOFI) vid Stockholms universitet och biträdande professor i arbetslivsvetenskap vid Akademin för hälsa, vård och välfärd (HVV) vid Mälardalen universitet. Hennes forskning handlar bland annat om könsskillnader i arbetsliv och arbetsmarknadskarriärer och dess koppling till familj.

Anders Stenberg är docent och lektor i nationalekonomi vid Institutet för social forskning (SOFI) vid Stockholms universitet. Hans forskning handlar bland annat om studievägledning, gymnasieutbildningars innehåll och om vuxenutbildning.
 
  © 2017 Jure AB