EG-rättskonformitet mellan vissa begrepp i ML och den nationella svenska inkomstskatterätten
   
 
Författare:Forssén Björn
Titel:EG-rättskonformitet mellan vissa begrepp i ML och den nationella svenska inkomstskatterätten
Anmärkning:1 pärm i A4-format. This title is also available in english.
Utgivningsår:2008
Omfång:235 sid.
Förlag:VJS
ISBN:9789197755306
Produkttyp:Lösblad
Ämnesord:Skatterätt , EU-rätt

Pris: 945 SEK exkl. moms

 

EG-rättskonformitet mellan vissa begrepp i ML och den nationella svenska inkomstskatterätten belyser just dessa frågor och ger samtidigt en grundlig genomgång av ämnet mervärdesskatt. Olika grundbegrepp såsom yrkesmässighet och verksamhet samt avdragsrätten berörs. Grundproblemet är att kompetensen på mervärdesskatteområdet generellt sett tilldelades EG:s institutioner av Sveriges Riksdag, när Sverige blev EU-medlem 1995, medan riksdagen behöll kompetensen på inkomstskatteområdet – förutom i några fall. Här behandlas den nya tolkningsmiljö som gäller för de båda skatteslagen sedan 1995.



I arbetet refereras till ett hundratal domar från EG-domstolen förutom till domar från Regeringsrätten och förhandsbesked från Skatterättsnämnden. Läsaren får en uppfattning om gällande rätt på mervärdesskatteområdet idag, där EG-rätten faktiskt ingår sedan 1995. Är det så att vissa regler i mervärdesskattelagen är obsoleta, och oavsett om de kopplar till den nationella inkomstskatterätten eller ej? Är det kanske så att sådana kopplingar skall upphävas eller skall möjligen den inkomstskatterättsliga lagstiftningen anpassas till mervärdesskatten? Genomgående berörs också de förslag som lämnats av mervärdesskatteutredningen ”Mervärdesskatt i ett EG-rättsligt perspektiv” (SOU 2002:74). Till skillnad från den utredningen, som i första hand behandlar redovisnings- och förfarandereglerna, sätts i detta arbete fokus på de materiella momsreglerna och hur de förhåller sig till EG-rätten. Beträffande de materiella reglerna tar SOU 2002:74 framför allt upp huruvida momsen skall ersätta ett ”verksamhetstänkande” med ett ”transaktionstänkande”, när det gäller grundbegreppen. Kanske skall de båda synsätten kompletteras med ett ”tillgångstänkande”? I sådana delar fungerar detta arbete som en kommentar, och det kan också sägas ge den materiella analys som utredningen saknar. Läsaren får därför också en uppfattning om de problem som skulle uppkomma om utredningens förslag om att ersätta bl.a. skattskyldighetsbegreppet med ett nytt begrepp ’beskattningsbar person’ okritiskt genomförs. Läsaren får här ett hjälpmedel att bedöma behandlingen av gällande rätt i skatteprocesser angående moms avseende såväl dåtid och nutid som för framtiden.



Björn Forssén är advokat och har sedan 1985 arbetat med framför allt företagsbeskattning inom skatteförvaltningen och på advokatbyrå. Sedan 1994 har han sin egen praktik i Stockholm med affärsjuridisk och skatterättslig inriktning.
 
  © 2017 Jure AB