|
SLUT på förlag | Allemansrätten har kommit att betraktas som en svensk nationalsymbol, och är numera inskriven i grundlagen. Men det är oklart vad grundlagen egentligen skyddar, för ingenstans i lagen står vad allemansrätten innehåller. Mycket förenklat kan man säga att alla har rätt att vara i naturen om man inte stör eller förstör. Miljöbalken ställer stora krav på ansvar och hänsyn hos alla som nyttjar naturen och allemansrätten, inte minst i organiserade och kommersiella former.
Nya former av friluftsliv och turism frestar hårt på allemansrätten. Vi kan inte längre se allemansrätten som en självklar rättighet. Vi måste börja se den som en skör förmån och ett unikt kulturarv att vårda även för kommande generationer.
Allt om Allemansrätten - ett svenskt kulturarv är oumbärlig för alla naturintresserade och för dem som arbetar med friluftsliv, turism och naturvård. Här får du veta i detalj vad allemansrätten innebär i sina olika delar och vilka lagar som påverkar allemansrätten. Får man rida på vandringsleder? Kan markägaren förbjuda parkering på en enskild väg? Får man ta betalt för allemansrätten? Vem ska anmäla samråd? Varje kapitel avslutas med en sammanfattning och hänvisning till aktuella lagparagrafer.
Boken ger också ett historiskt intressant perspektiv på vår svenska allemansrätt. Är den verkligen en sedvanerätt? Och är allemansrätten unik för Sverige? I ett kapitel får vi veta vad som gäller i andra länder.
| |
|