En fråga om heder
   
 
Författare:Wikan Unni
Titel:En fråga om heder
Utgivningsår:2003
Omfång:301 sid.
Förlag:Ordfront
ISBN:9170370249
Produkttyp:Inbunden
Ämnesord:Kriminologi , Övrigt

Pris: 198 SEK exkl. moms

 

Den 21 januari 2002 dödades Fadime Sahindal i sin systers lägenhet i Uppsala. Hon blev 26 år gammal. Mördaren var hennes far. Händelsen sände en chockvåg genom det svenska samhället. Det som hände 19-åriga Pela Atroshi, en flicka från Farsta som mördades i Irak, hade hänt igen. Men den här gången skedde det i Sverige.

Debatten tog snabbt fart, men strandade ofta på frågan om vad hedersmord egentligen är, och vad som kan vara bevekelsegrunderna för ett sådant dåd. Vad kan få en far att döda sitt barn, eller en bror sin syster, för hederns skull? Hur kan en människa drivas så långt att mord känns som enda utvägen?

Unni Wikan, norsk professor i socialantropologi vid Universitetet i Oslo, bestämde sig efter mordet på Fadime Sahindal för att undersöka företeelsen hedersmord. Hennes slutsats är att hedersmord handlar om kontrollen över kvinnors sexualitet och framför allt kollektivets rättigheter över individen. Genom sin ingående studie av Fadimefallet, hedersbegreppet i allmänhet och sin långa erfarenhet som antropolog ger Unni Wikan ett oerhört starkt och viktigt bidrag till förståelsen av och debatten om hedersmord.
 
  © 2017 Jure AB