|
Pris: 263 SEK exkl. moms  | Under de senaste decennierna har familjestrukturen blivit alltmer uppluckrad, med ökade skilsmässo- och separationstal. Samtidigt har barnafödandet minskat och senarelagts. Arbetsmarknaden tyngdpunkt har skiftat från varu- till tjänsteproduktion, kraven på de anställdas kompetens har ökat och arbetskraften är idag präglad av större mångfald än tidigare. I ljuset av dessa förändringar analyserar femton sociologer några av de samhällsfrågor som ryms i skärningspunkten mellan familj och arbete. Resultatet är ett angeläget pionjärarbete, en grundlig granskning av vår tid.
Här diskuteras bland annat följande frågor:
- Är barns och ungas relationer till kompisar, föräldrar och andra vuxna relaterade till barnens psykiska välbefinnande?
- Är förskolan ett medel för utjämning av sociala skillnader mellan barn från olika samhällsklasser?
- Påverkas mäns och kvinnors psykiska välbefinnande av att bli förälder?
- Vad kännetecknar arbetsplatser där män tar ut pappaledighet?
- Är konflikter mellan makar om hushållsarbetets fördelning relaterat till makars klassposition och ekonomiska resurser?
- Har sambandet mellan att ha familj och att göra karriär ändrats för kvinnor och män sedan 1950-talet?
- Varför arbetar kvinnor och män i så hög utsträckning på olika arbetsplatser?
- Är den svenska arbetskraften överutbildad eller saknar den tillräcklig kompetens?
Slutsatserna är förankrade i empiriska analyser, främst baserade på uppgifter från Levnadsnivåundersökningen 2000, där tusentals vuxna och barn i Sverige har svarat på frågor om sina levnadsvillkor. | |
|