Under den fridfulla ytan
   
 
Författare:Svensson Emil
Titel:Under den fridfulla ytan
Utgivningsår:2005
Omfång:341 sid.
Förlag:Marinlitteraturföreningen
ISBN:9185944092
Produkttyp:Inbunden
Ämnesord:Övrigt

SLUT på förlag

 

I denna bok behandlas Sveriges reaktion när konfrontationen mellan supermakterna manifesterades i undervattensaktiviteter i våra vatten. Det är en högst personlig skildring som inleds med ett tänkt ubåtsföretag mot Sverige och de indikationer och åtgärder som vidtas. Huvuddelen av boken är dock en beskrivning av verkliga incidenter och de svenska motåtgärderna samt de svensk-ryska ubåtssamtalen. Beskrivningen kryddas med nedslag i den svenska inrikespolitiken och utsagor från f.d. sovjetmedborgare involverade i verksamheten.
Svensk neutralitet var ”lika beständig som en såpbubbla” ansåg man i Moskva enligt en f.d. sovjetisk general. Uttalandet visar klart Sveriges ställning, under det kalla kriget, som en bricka i stormaktsspelet. Det visar också med vilken begränsad tilltro svensk neutralitet betraktades. Tidigare erfarenheter från svenskt agerande samt spionrapporter – inte minst Stig Wennerströms – bestyrkte sannolikt denna bristande tilltro.
Det är mot den bakgrunden man skall se undervattensverksamheten hävdar Emil Svensson. Agerandet var egentligen en logisk följd av den säkerhetspolitiska situationen och den militärtekniska utvecklingen. De sovjetiska militärerna såg Sverige som ett betydande flankhot om svenskarna tog aktiv del i ett framtida krig. Marin- och flygstridskrafter från NATO som baserades i Sverige kunde innebära stora nackdelar för en ev. sovjetisk offensiv mot Västeuropa. Undervattensverksamheten var helt enkelt ett logiskt led i den sovjetiska försvarsplaneringen mot NATO.
Den lyckligtvis långa fredsperioden i Sverige hade samtidigt gjort den svenska försvarsplaneringen stelbent och byråkratisk. Den ekonomiska fördelningen mellan försvarsgrenarna var närmast helig. Arbetsmarknad och regionalpolitik styrde i praktiken försvarets utformning. Förbanden levde i en nio till fem-tillvaro med reglerad arbetstid. Verkligheten drabbade denna struktur mycket hårt och reste naturligtvis starka krav på anpassning och omplanering – krav som ofta mötte starkt motstånd i etablissementet.
 
  © 2017 Jure AB