Utredningen identifierar ett antal problem med älgförvaltningen och föreslår en ny struktur för denna som hänger samman och kan förstås från den lokala till den nationella nivån. Förvaltningens olika delar - nivåer - ska ha roller och ansvarsområden som blir tydliga och mer enhetliga än dagens. Skalan kan dock variera och anpassas till lokala förhållanden
Några konkreta förslag i betänkandet:
-Licensjakten på älg avskaffas och ersätts med jakt inom registrerade älgskötselområden.
-Samverkan ska bygga vidare på dagens älgskötselområden och de bör tåla en avskjutning om minst 10 älgar per år och vara sammanhängande.
-Större älgförvaltningsområden inrättas som en stödfunktion i förvaltningen. De ska omfatta en i huvudsak egen älgstam. Inom området ska en älgförvaltningsgrupp utses. En långsiktig plan för förvaltningen av älgen inom området ska fastställas av länsstyrelsen.
-Länsstyrelsens uppdrag när det gäller älgförvaltningen blir bl.a. att ta fram ett övergripande regionalt långsiktigt program för viltförvaltningen samt ett ansvar för uppföljningen av älgförvaltningen.
-Naturvårdsverket bör få ett tydligare uppdrag som sektorsmyndighet för älgförvaltningen för att säkerställa att den blir enhetlig och präglas av en helhetssyn.
-En gemensam IT-plattform ska skapas och utbildning i adaptiv förvaltning genomföras. Avskjutning måste rapporteras inom en vecka från det att en älg har fällts.
-Jakttiden för älg ska vara enhetlig. I norra Sverige ska det vara uppehåll i jakten den 24 september-8 oktober.
-Fällavgift ska betalas för samtliga fällda älgar, även kalvar.