Regeringen har uppdragit åt en särskild utredare att föreslå en ändamålsenlig och rättssäker ordning för donation av biologiskt material från människor. Förslagen ska bättre motsvarar behoven av organ och svenskarnas höga donationsvilja.
Utredningens slutsats är bland annat att det kan vara godtagbart att under vissa förutsättningar vidta medicinska insatser och kroppsliga ingrepp på en levande människa för en annan människas skull.
Utredningen föreslår att medicinsk förutsättning för donation ska få utredas på en möjlig donator som får organbevarande behandling då han eller hon fortfarande lever. Detta dock först efter att vederbörandes inställning till donation utretts och visat att förutsättningar finns att donera.
Utredningen föreslår att ingrepp inte få göras då donatorn haft en funktionsnedsättning som gjort att han eller hon inte förstått innebörden av ingreppet
Utredningen förslår att det så kallade närståendevetot försvinner.
Utredningens förslag rör främst organbevarande behandling. Ambitionen har varit att skapa en tydlig och förutsebar lagreglering.
Förslagen kommer inte att medföra ökade nettokostnader för kommunerna.
Utredningen bedömer att förslagen bör kunna träda i kraft den 1 september 2020.